Cudowny olejek


Kosmetyki / czwartek, Lipiec 11th, 2019

Olejek z drzewa herbacianego, znany również jako olej z melaleuca, jest olejkiem eterycznym destylowanym z liści australijskiego gatunku roślin.  W ostatnich latach jego popularność wzrosła w innych częściach świata jako alternatywne i uzupełniające leczenie. Dzisiaj olejek z drzewa herbacianego występuje powszechnie w kosmetykach, lekach do stosowania miejscowego i produktach gospodarstwa domowego.

 

Co warto wiedzieć o olejku herbacianym? 

Olej określany jako herbaciany jest destylowany z liści australijskiej rośliny Melaleuca.  Ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Pomaga również  leczyć trądzik, stopę sportowca, kontaktowe zapalenie skóry lub wszy za pomocą olejku z drzewa herbacianego. 

Korzyści ze stosowania olejku 

Współcześnie mówi się o wielu korzyściach korzystania z olejków z drzewa herbacianego.Warto wiedzieć, że stanowi idealny naturalny środek do dezynfekcji rąk.Jest niezwykle pomocny jako środek odstraszający owady.Działanie przeciwbakteryjne oleju z drzewa herbacianego może pomóc w kontrolowaniu zapachu pod pachami związanego z poceniem się.Oprócz zapobiegania infekcji w skaleczeniach i otarciach, olejek z drzewa herbacianego może również zachęcać do gojenia się ran.

 

Podsumowując, można uznać ten kosmetyk jako obowiązkowy w apteczce czy kosmetyczce każdej kobiety. Szereg właściwości leczniczych czy pielęgnacyjnych sprawia, że jest on produktem uniwersalnym i pożądanym zarówno przez kobiety jak i mężczyzn. Dodatkowo znajdzie entuzjastów wśród ludzi ceniących sobie naturalne kosmetyki.